Hírek és blog

Bemutatkozás

Bemutatkozás

Híreink

Bemutatkozás

Először is, mi az a PLC?

Programozható logikai vezérlő. Ezzel most mindent megmondtam… Akkor vegyük szavanként: Programozható, tehát nem fix valamilyen célra kifejlesztett speciális program fut rajta, mint pl. egy robot porszívó (a robotporszívó is PLC-s?), hanem nem fut rajta semmi. Mielőtt tovább lépnél egy másik weboldalra, elárulom a nagy titkot, tényleg nem fut rajta semmi, a saját, általunk nem igazán érdekes operációs rendszerén kívül. 

Akkor meg miért kellene nekünk PLC vezérlés?

Hát ez a lényeg: Mi írunk bele egy olyan programot, ami a Kedves Megrendelő igényeit kielégíti. Nem érdemes olyan tömegesen gyártott, jól kipróbált, és jól vizsgázott, olcsó(bb) vezérlés helyett egyedit íratni, az előbb felsorolt előnyei miatt. 

De vegyünk egy példát: (Ha nem haragszik meg a Kedves Olvasó, akkor a saját honlapunk termékeiből veszem a példát). Forgalmazunk kerti önözőgép vezérlést, ami pl. négy öntöző szeleppel is elbír, pázsitra, fűre otthon kiváló.

De a Kedves Megrendelőnek több mint 4 szelep kell, valamint vegyszert is kell adagolni, és a távoli szelepeknek különböző nyomással kell üzemelniük, a saját hidegvizes kutjából frekvenciaváltós hajtással, a külső, mindig változó körülményeknek megfelelően. 

Na ez már feladat! Ja és szeretné még a lehető legegyszerűbben számítógépről vezérelni…

A fenti képen sok szelep sok-sok paramétere módosítható, hibaüzenetet küld e-mail-ben, megkönnyítve a felhasználó életét.

Visszatérve a PLC-re: Ebben az esetben a logikai vezérlőre írtunk egy programot, ami ezeket a funkciókat hajtja végre. Tulajdonképp mindegy, milyen programot írunk a PLC úgy sem tudja, mi az amit vezérel, csak csinálja szépen, logikusan, folyamatosan. Apropó, logikusan: itt egyújabb kulcsszó, ami némi magyarázatra szorul:

Logika jelentése:

Ezt a Wikipédiából másoltam ide, gondolom mindenkinek teljesen egyértelmű…

Nos, megpróbálom én is összefoglalni. Az, hogy mi logikus, egy emberi kapcsolatban, sokszor szubjektív (emberfüggő). Kérdezd csak meg a feleséged!

A PLC szempontjából viszont nem lehet azonosíthatatlan, félig érthető, össze-vissza gondolt logikát elképzelni. A PLC csak és kizárólag konkrét eseteket, eseményeket tud feldolgozni, tehát a fenti öntözőgép egyik logikai összefüggése: HA elérkezett az öntözés ideje ÉS a gazda automata üzemben hagyta a masinát ÉS van a tartályokban vegyszer ÉS … AKKOR kapcsoljon be az öntöző szivattyú.

tehát a fenti Wikipédia definíció szerint (p1, p2 … pn)/q ahol a p a feltételek, q az öntöző szivattyú. Ha a feltételek igazak, akkor indul az öntöző szivattyú. Mindent effajta logika szerint kell elmagyarázni a PLC-nek, hogy szegényke megértse.

Még egy szó szorul magyarázatra a PLC jelentéséből: ez pedig a vezérlő. Az eseményekhez szükséges információt a PLC a logikai bemenetein kapja meg. Ez azt jelenti, hogy ha a gazda automatában hagyta a masinát, akkor az egyik fizikai bemenetére az automata kapcsoló jelen esetben 24 Vdc feszültséget juttat. Ebből „tudja” a PLC, hogy automatában van a masina. Azért írtam idézőjelek közé, mert nincs öntudata, fogalma sincs a létezésről, de a fizika szabályai szerint mindig pontosan azt teszi, amit a sziklaszilárd fizika törvényei diktálnak. A többit nem ide írom le, mert ez alapvető hitbeli kérdéseket feszeget, és az egy másik cikk témája. Szóval, a beérkező információra a megfelelő állapotba hozza a kimeneteit, tehát vezérli az öntöző szivattyút, szelepeket, stb.

Visszakanyarodva az első bekezdéshez, hogy a robotporszívó PLC-s vezérlésű, az a válasz, hogy igen. Általánosságban elmondható, hogy az elektronikusan működő gépek döntő többsége PLC vezérlést alkalmaz. Vannak -főként régebbi- gépek, amik reléken, alap áramkörökön keresztül vannak működtetve, azokra nem mondjuk, hogy PLC vezérelt, mert a PLC feltételez egy konkrét, a fizikai részektől jól elkülöníthető programot is. 

És ha megengedi a Kedves Olvasó, most egy kis reklámot csinálnok a cégünknek. 

Mi konkrétan a PLC vezérléshez írunk programokat, rajzolunk a számítógépen futtatható felügyeleti rendszert (Scada), ami adatokat gyűjt, tárol, és beavatkozást tesz lehetővé a PLC-ben. 

De nem csak ilyen programokat írunk, hanem villamos terveket készítünk a berendezésről, legyártjuk a villamos szekrényt, a helyszínen be kábelezzük, „felöltöztetjük”, lefolytatjuk a próbaüzemet, és kulcsra készen, némi ellenszolgáltatás fejében átadjuk a Kedves Megrendelőnek.

Általában egyedi megrendeléseket szoktunk teljesíteni, döntő többségében folyadékok mozgatásával kapcsolatos (hűtés, fűtés, öntözés, klímatizálás stb.) a specialitásunk, bár a Komlói kő és kavicsbányának a komplett vezérlését is cégünk csinálta. Kérlek nézd meg a Referenciák oldalunkat is, biztosan találsz érdekességeket.

Az Egyedi termékeink oldalon találod a legtöbbet gyártott saját fejlesztésű berendezéseinket.

A webshop áruházban pedig a gépeinkhez felhasznált termékeket árusítjuk, bizosítva a Kedves Megrendelőinknek a megfelelő utánpótlást a bővítéshez, hibák elhárításához, javításhoz.

A Karbantartás 0-24 oldalon olvashatsz arról, hogy karbantartási szerződéssel rendelkező Partnereinknek milyen előnyöket biztosítunk.

Bízunk benne, Kedves Olvasó, rövidesen Téged is Partnereink között tudhatunk!

Tisztelettel, sok sikert kívánva

Fay Automatika Kft

Kérdezzen, hivjon minket

Automatizálásban az Ön partnere.